Αναζήτηση

Περί Γεύσεως και Μυρωδιάς

Ενημερώθηκε: 8 Φεβ 2019

Η αντίληψη της τροφής και της γεύσης ,είναι ένα προϊόν χρήσης και των 5 αισθήσεων. Ο άνθρωπος έχει εξελιχθεί σε σημείο ,όπου δεν τρέφεται αλλά γεύεται .Το φαγητό δεν προσφέρει πια μόνον την ικανοποίηση της πείνας αλλά ιδιαιτέρως την ευχαρίστηση και ικανοποίηση των γευστικών μας προτιμήσεων .Αλλά, πως και γιατί μας αρέσει μια γεύση;

1.Όρασης (Διακόσμηση, Αναγνώριση) 2.Ακοής (Τραγανό, Σκληρό) 3.Αφής (Σύσταση , Θερμοκρασία)

Αλλά κυρίως :

4.Γεύσης (Γλυκό, Αλμυρό ,Ξινό, Πικρό , Umami ) 5.Όσφρησης (Aλδεΰδες ,Αλκοόλες ,Εστέρες, Κετόνες, Οξέα ,Ενώσεις Θείου)

Η αίσθησης της γεύσης αποτελεί ένα προϊόν εξέλιξης. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο άνθρωπος αντιδρά θετικά στη γεύση των στοιχείων που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή του ,και αντιθέτως ,αρνητικά σε αυτά που είναι επιβλαβή.
Η πρωτεΐνη αντιλαμβάνεται από την γεύση Ουμάμι και τα μεταλλικά στοιχεία από την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για το αλμυρό. [Λέγεται ότι το αλάτι συνεισφέρει στην εξάπλωση του γενικού αρώματος ενός υλικού ως προς τους ανθρώπινους γευστικούς κάλυκες. Αλλιώς, γιατί να βάζαμε μια πρέζα αλάτι στα γλυκά?] Επίσης, η προτίμηση στα γλυκά υλικά καλύπτει την ανάγκη του οργανισμού για ενέργεια . Η έντονη πικρίλα φανερώνει την πιθανότητα ενός δηλητηριώδους υλικού ενώ η ξινή γεύση δημιουργεί υποψίες για την ωριμότητα ενός υλικού.

21 προβολές0 σχόλια